Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami - KUKBUK
kasza kielbasa grzyby kukbuk

Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami

4 porcje

Biała kasza domaga się co najmniej takiego uznania, jak modna jaglana czy egzotyczna komosa!

Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Zagotowujemy wodę (na szklankę kaszy dajemy dwie szklanki wody), solimy. Kaszę możemy też ugotować w bulionie, będzie bardziej esencjonalna. Po około 10-15 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę, ale pozostać sypka (uważajmy, żeby jej nie przegotować, powinna być al dente). Przerzucamy ją na patelnię, chwilę podsmażamy z oliwą.

Kiełbasę kroimy w małe kawałki, rzucamy na drugą patelnię, podsmażamy z listkami rozmarynu. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę, a po chwili oczyszczone i pocięte podgrzybki (jeśli są małe, mogą być w całości) i łyżeczkę masła. Całość smażymy kilka minut, podlewamy białym winem, odparowujemy i dodajemy bulion. Dusimy, aż grzyby zrobią się miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Dorzucamy kaszę, podgrzewamy i dokładnie mieszamy z sosem.

Przepis: Paweł Paszek – Pietruch / http://eperfetto.pl/

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: