Kasza jaglana z wołowiną i chili - KUKBUK
kasza wolowina kukbuk

Kasza jaglana z wołowiną i chili

2 porcje

Jaglanka dobrze smakuje nie tylko na śniadanie - z wołowiną w czerwonym winie sprawdzi się na rozgrzewający obiad!

Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. By pozbyć się goryczki, możemy przed ugotowaniem przesmażyć suche ziarna na suchej patelni. Dolewamy wodę, solimy i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu powinna być sypka. Podsmażamy przez chwilę na patelni z oliwą. Wołowinę tniemy na kawałki, obsmażamy z zewnątrz na oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i chili, podsmażamy, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Dodajemy pomidorki cherry i suszony tymianek. Podlewamy bulionem. Dusimy przez około 35 minut na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sypką kaszą i podajemy.

 

Przepis: Paweł Paszek – Pietruch / http://eperfetto.pl/

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: