Kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkami - KUKBUK
KASZA JAGLANA GRUSZKI KUKBUK

Kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkami

2 porcje

Kremowa, waniliowa jaglanka w wersji rozpustnej ze złocistą, karmelizowaną gruszką. Słodycz o poranku, albo na podwieczorek.

Kaszę wsypujemy do rozgrzanego rondelka o grubym dnie i ciągle mieszając, prażymy na sucho przez kilka minut. Kiedy uwolni aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem, w razie potrzeby uzupełniając wodą, by otrzymać około pół centymetra płynu ponad poziom kaszy. Dodajemy sól, cukier oraz wydrążoną laskę wanilii (ziarenka zachowujemy do przygotowania gruszek) i gotujemy bez mieszania, aż kasza wchłonie niemal cały płyn. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy na rozpuszczone w garnku lub na głębokiej patelni masło i podsmażamy około 2 minuty z każdej strony. Kiedy cząstki owocu zyskają złoty kolor, posypujemy je cukrem, a gdy ten się skarmelizuje, dodajemy ziarenka wanilii i ostrożnie dolewamy wody. Zmniejszamy ogień i dusimy gruszki, co jakiś czas je przewracając, aż płyn się zredukuje i utworzy gęsty syrop.

Pestki lub orzechy wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy je na średnim ogniu, co jakiś czas potrząsając patelnią. Studzimy.

Kaszę w razie potrzeby podgrzewamy i wykładamy na dwa talerze, wyłowiwszy przedtem laskę wanilii. Dekorujemy skarmelizowanymi gruszkami i syropem, posypujemy pestkami.

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: