Kasza jaglana z kandyzowanym selerem - KUKBUK
Kasza jaglana seler kukbuk

Kasza jaglana z kandyzowanym selerem

2 porcje

Przewrotne śniadanie - słonawa kasza, migdały, warzywa chrupiące jak cukierki i syrop klonowy.

Kaszę prażymy na suchej patelni, potrząsając delikatnie do momentu, aż zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Zdejmujemy z ognia, przesypujemy na sitko i zalewamy wrzątkiem. Przepłukaną kaszę przekładamy do rondelka z grubym dnem i zalewamy wrzącą wodą – powinno jej być dwa razy więcej od kaszy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, nie mieszając, aż wchłonie cały płyn. Jeśli nadal będzie za twarda, dolewamy delikatnie niewielką ilość wrzątku. Lekko solimy po ugotowaniu. Tak ugotowana kasza będzie sypka. Jeśli lubimy bardziej kleistą, pod koniec gotowania dodajemy większą ilość wody lub mleka. Ugotowaną kaszę mieszamy z podprażonymi na patelni migdałami, kawałkami kandyzowanego selera i pietruszki, a następnie polewamy syropem klonowym lub syropem z agawy. Dekorujemy jagodami goji.

Seler obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki grubości ok. 3 mm. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut do momentu, aż delikatnie zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedzamy zachowując 0,25 szklanki płynu z gotowania. Ugotowany seler ważymy i wsypujemy do rondla razem z ilością cukru równą wadze selera. Zalewamy odmierzonym płynem i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i często mieszając gotujemy, aż powstały syrop niemal w całości odparuje i zacznie się krystalizować. Trwa to ok. 25 minut. Zdejmujemy z ognia i rozkładamy kawałki selera na pergaminie lub folii uważając, aby się ze sobą nie skleiły. Pozostawiamy do całkowitego wysuszenia, a następnie przekładamy do szczelnych pojemników i korzystamy z zapasu nawet przez kilka tygodni. W ten sam sposób kandyzujemy pietruszkę.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: