Kasza jaglana z gruszką i kozim serem - KUKBUK
jaglana gruszka kozi ser kukbuk

Kasza jaglana z gruszką i kozim serem

2 porcje

Śniadaniowa jaglanka na sposób libański - gotowana z marynowaną cytryną i podana z karmelizowanymi owocami.

Kaszę jaglaną zalewamy wodą na wysokość 1 centymetra i gotujemy na małym pod przykryciem wraz z pokrojoną marynowaną cytryną, rodzynkami i żurawiną.

Rozgrzewamy na patelni miód z cynamonem. Dodajemy pokrojoną i obraną gruszkę oraz jabłko. Smażymy, aż staną się miękkie i słodkie. Owoce powinny mieć konsystencję nieregularnego musu.

Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, układamy na niej jabłko i gruszkę, a na samą górę łyżeczkę serka koziego, który delikatnie roztopi się pod wpływem temperatury. Jemy ciepłe.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: