Kasza jaglana z bakaliami - KUKBUK
kasza_jaglana kukbuk

Kasza jaglana z bakaliami

2 porcje

Dobrze sprawdzi się jako śniadanie przed aktywnym dniem. Do kaszy możecie dodać swoje ulubione owoce i orzechy.

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie. Wsypujemy ją do rondelka i zalewamy szklanką wody. Zagotowujemy, dodajemy bakalie, mieszamy i po trzech minutach gotowania odstawiamy w ciepłe miejsce, koniecznie pod przykrywką, na 10-15 minut. Kasza powinna być miękka i sypka.

Przekładamy porcję do miski, dodajemy pokrojonego banana, możemy delikatnie skropić danie miodem i dorzucić kilka truskawek. Jeżeli marzy nam się kasza bardziej aromatyczna, dodajemy szczyptę cynamonu lub garam masali (indyjska mieszanka przypraw m.in. z cynamonem i pieprzem).

Niewykorzystaną kaszę możemy przechowywać w lodówce i zaserwować następnego dnia na zimno lub podgrzać w odrobinie wody lub mleka, krowiego lub roślinnego.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: