Kasza gryczana z grzybami i jarmużem - KUKBUK
KASZA GRYCZANA jarmuz kukbuk

Kasza gryczana z grzybami i jarmużem

2 porcje

Tradycyjną kaszę gryczaną z grzybami urozmaicamy jarmużem - smażonym i w postaci chrupiących chipsów.

Chwilę przed gotowaniem przygotowujemy chipsy z jarmużu. Cały jarmuż myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze, równe kawałki (grubsze łodygi odcinamy). Część na chipsy wkładamy do miski, solimy i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy. Jarmuż układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się by poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (termoobieg) na ok. 7-10 min. Uwaga – jarmużu trzeba pilnować, gdyż szybko się przypala. Gotowy jest chrupki, szeleszczący i ma nadal piękny zielony kolor. Następnie gotujemy 3/4 szklanki kaszy gryczanej  w 1 i 1/2 szklance lekko osolonej wody. Do kaszy wrzucamy kostkę ekologicznego bulionu warzywnego (jeśli jest nieekologiczny to wody,w której gotuje się kasza już nie solimy). Całość gotujemy ok. 18-20 min (kasza ma być ugotowana al dente). Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekane ząbki czosnku. Na koniec wrzucamy namoczone, posiekane grzyby. Chwilę smażymy i wrzucamy sparzony wcześniej we wrzątku (ok. 2 min) pozostały jarmuż. Solimy, pieprzymy i smażymy jeszcze ok. 5 min. Kiedy kasza będzie gotowa, odcedzamy ją z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerze i dekorujemy przygotowanymi wcześniej chipsami z jarmużu.

© KUKBUK 2017