Kasza gryczana z dynią - KUKBUK
kasza gryczana dynia kukbuk

Kasza gryczana z dynią

2 porcje

Aromatyczna kasza z pomarańczą, orzechami i dynią, rozgrzewająca ciało i duszę.

Łyżkę oleju rozgrzewamy w garnku, dodajemy cynamon i ewentualnie kardamon, smażymy około minuty, cały czas mieszając. Wsypujemy kaszę i zalewamy wodą. Wkładamy skórkę z pomarańczy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu. Po 10-15 minutach zdejmujemy kaszę z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygła.

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Wrzucamy dynię na kilka minut, zalewamy sokiem z pomarańczy, możemy także dodać jeszcze szczyptę cynamonu. Dusimy dynię pod przykryciem do miękkości, czyli około 5 minut.

Kaszę rozkładamy do dwóch miseczek. Wykładamy na nią porcję ugotowanej dyni, posypujemy szczodrze nasionami granatu i posiekanymi orzechami. Przed podaniem polewamy syropem klonowym.

Przepis pochodzi z numeru 12 KUKBUK-a.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: