Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem - KUKBUK
Kasza gryczana cielecina kukbuk

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem

2 porcje

Cielęcina, tymianek, śmietana i białe wino - całkiem eleganckie połączenie. Zamiast makaronu - kasza gryczana.

Kaszę przygotowujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Cielęcinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła i łyżką oliwy. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę, a następnie oczyszczone kurki. Całość smażymy kilka minut, podlewamy białym winem, odparowujemy i dodajemy bulion. Dusimy przez moment, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy listkami tymianku, solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Kaszę podgrzewamy na patelni i dobrze mieszamy z sosem. Podajemy z posiekaną dymką.

Przepis: Paweł Paszek – Pietruch / http://eperfetto.pl/
Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: