Käsekuchen - KUKBUK
sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk

Käsekuchen

6-8 porcji

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm)

Ser i śmietanę blendujemy. Żółtka ubijamy z cukrem. Po łyżce wrzucamy do nich ser i mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Mieszamy łyżką. Dokładamy rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy ponownie. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Formę do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Sernik przed pokrojeniem należy dobrze wystudzić.

PS 1

Gdyby się chłopak za bardzo zrumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej, ale niezbyt dokładnie!

PS 2

Tegoroczny sezon podróżniczy kończę we Florencji, więc lecę się pakować!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: