Karp z suszonymi grzybami i marchewką - KUKBUK
kukbuk karp wigilijny

Karp z suszonymi grzybami i marchewką

4 porcje

Marchewkę tniemy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Rozgrzewamy trzy łyżki oleju na dużej patelni i wrzucamy marchewkę. Lekko ją przyrumieniamy, zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy masło i pozwalamy zmięknąć. Na koniec delikatnie polewamy miodem i odstawiamy. Cebulę siekamy drobno i prażymy ją na głębokim oleju. Powinna chrupać i być bardzo słodka. Przecedzamy na drobnym sitku, zachowując cały olej.

Na tłustej patelni po cebuli rumienimy osuszone kapelusze grzybów. Kroimy je w cienkie paseczki i łączymy z cebulą, a potem marchewką. Jeżeli mamy nadmiar gotowego farszu kapuścianego do pierogów, dosiekajmy kilka łyżek i dorzucamy do naszych warzyw.

Osolonego karpia oprószamy mąką i smażymy z obu stron na złoty kolor wykorzystując olej po cebuli. Gotowe ryby osuszamy na papierze. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zasypujemy warzywami i podlewamy ½ szklanki wywaru po gotowaniu grzybów. Zakrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Serwujemy na ciepło, łamiąc smak odrobiną kwaśnej śmietany z chrzanem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: