Karp po rosyjsku - KUKBUK
Karp po rosyjsku

Karp po rosyjsku

2 porcje

Składników zaledwie parę, ale oprawa z rozmachem, jak to u naszych wschodnich sąsiadów.

Orzechy włoskie tłuczemy w moździerzu, dodajemy olej, musztardę, wodę, żółtka jajek ugotowanych na twardo, ocet i bułkę tartą. Dokładnie ucieramy – na jednolity, gęsty sos. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny, aby orzechy puściły swój tajemniczy aromat. Karpia porządnie przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Chrupiące kawałki ryby polewamy sosem już na talerzu. Świetnie smakują z rozbitymi ziemniakami z masłem i koperkiem, popijane popularnym w Rosji szampanem.

 

Przepis i zdjęcie: Olin Gutowski

© KUKBUK 2017