Karp po niemiecku - KUKBUK
karp po niemiecku kukbuk

Karp po niemiecku

4 porcje

Gotowane w wywarze, a potem zapiekane filety z karpia warto przyrządzać na co dzień, nie tylko od święta.

Do wody wlewamy piwo, wrzucamy pokrojone: pietruszkę – w talarki i seler – w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy wywar na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dokładamy karpia i gotujemy jeszcze przez kilka- kilkanaście minut, aż zrobi się miękki. Wyjmujemy rybę i układamy na ogniotrwałym naczyniu. Robimy sos z roztopionego masła, wody, mąki i soli. Rybę polewamy sosem i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zawartość naczynia powinna się przyrumienić, a na sosie zrobić skorupka. Podajemy z ziemniakami z wody i ciemnym piwem.

 

Przepis i zdjęcie: Olin Gutowski

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: