Karp z musem chrzanowym i migdałami - KUKBUK
karp kukbuk

Karp z musem chrzanowym i migdałami

4 porcje

Filet z karpia nie musi być nudny i mulisty w smaku. Wystarczy kleks kremu z mascarpone, chrzanu i migdałów, żeby nabrał charakteru.

W rondelku łączymy śmietanę i chrzan, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie przecedzamy przez sitko i pozostawiamy do ostygnięcia. Wtedy dorzucamy ser, mak, pokruszone uprażone płatki migdałowe i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy olej. Filety kładziemy skórą do dołu i smażymy. Gdy skóra ładnie się przyrumieni, odwracamy filet na drugą stronę. Po usmażeniu wykładamy po dwa filety na talerz i dekorujemy zimnym musem chrzanowym.

© KUKBUK 2017