Karnawałowy tort z szampanem i popcornem - KUKBUK
tort karnawalowy kukbuk

Karnawałowy tort z szampanem i popcornem

8-10 porcji

Jak impreza, to na całego - w kieliszkach i na talerzykach.

Robimy popcorn – do garnka wlewamy olej, podgrzewamy go do temperatury mniej więcej 160 stopni. Dorzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy i potrząsamy do momentu, aż ziarna zaczną pęcznieć i zmieniać się w smakowity popcorn. Gdy to nastąpi, przerzucamy gotowy popcorn do miski, solimy.

Zagotowujemy cukier z wodą, dodajemy ocet, doprowadzamy ciecz do 170 stopni, a następnie zalewamy nią osolony popcorn. Mieszamy błyskawicznie.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z popcornem. Ma być dobrze obtoczony w czekoladzie. Gotowy popcorn rozprowadzamy na macie silikonowej (lub pergaminie), a następnie z masy wycinamy koła za pomocą tortownicy, która będzie użyta do składania tortu. Studzimy.

Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy i delikatnie wlewamy wino musujące. Przekładamy do miski, schładzamy.

Śmietanę zagotowujemy, zalewamy nią czekoladę, mieszamy. Następnie ubijamy drugą porcję śmietany i dodajemy ją do czekoladowej masy.

Zagotowujemy śmietanę, dodajemy do czekolady z namoczoną żelatyną i miodem, doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Uzyskaną masą oblewamy tort.

Składamy całość w tortownicy, by łatwiej było kontrolować kształt tortu. Układamy pierwszy spód, wylewamy mus na wysokość 2 centymetrów, chłodzimy. Następnie kładziemy drugi spód, układamy na to wcześniej schłodzoną galaretkę, zalewamy resztą musu, podmrażamy delikatnie. Wyciągamy z tortownicy. Oblewamy świeżo zrobioną glazurą. Dekorujemy popcornem w karmelu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: