Karmelowe żeberka - KUKBUK
zeberka w karmelu kukbuk

Karmelowe żeberka

4 porcje

Cukier biały i brązowy mieszamy i wsypujemy na patelnię. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż zrobi się bursztynowy i zacznie pływać. Pilnujemy, by się nie przypalił. Wyłączamy gaz, gdy tylko zacznie dymić. Wlewamy na patelnię piwo, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Masa karmelowa stwardnieje, ale to nic. W miseczce mieszamy pozostałe składniki sosu. Wlewamy całość na patelnię. Wkładamy pocięte żeberka. Dusimy w sosie po jednej i po drugiej stronie około 10 minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około półtorej godziny. Kilkakrotnie obracamy mięso w trakcie pieczenia. Gdy będzie prawie gotowe, odkrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na kolejne pół godziny. Sos się nieco zredukuje. Podajemy z purée ziemniaczanym. Albo dyniowym. Albo z dobrym wiejskim chlebem.

PS

Nie, nie zapomniałem o soli, nie ma jej w przepisie u Davida, a mimo to danie wychodzi w sam raz słone!

Więcej przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: