Karmelizowana czarna rzepa z sosem i kaparami z czarnego bzu - KUKBUK
karmelizowana rzepa kukbuk

Karmelizowana czarna rzepa z sosem i kaparami z czarnego bzu

6 porcji

Sześć rzep obieramy i podsmażamy na maśle z olejem, aż będą rumiane i chrupkie w środku. Dwie surowe rzepy kroimy na cienkie plastry, wrzucamy do wody z lodem, aby były chrupkie. Czarny bez myjemy, miksujemy i zagotowujemy z dodatkiem soli i cukru, na sam koniec dodając olej rzepakowy. Podajemy z kaparami z bzu, które najlepiej przyrządzić na następny rok, ponieważ muszą leżakować w occie przynajmniej pół roku. (*Zrywamy nierozwinięte pąki bzu, umieszczamy w słoju i zasypujemy solą na tydzień, a następnie wrzucamy do octu na sześć miesięcy).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: