Kapusta włoska smażona z chorizo - KUKBUK
kapusta z chorizo kukbuk

Kapusta włoska smażona z chorizo

4 porcje

Kto miałby chęć gotować bigos, gdy taką kapustę z chorizo można zrobić w dziesięć minut!

Z kapusty obrywamy zewnętrzne liście i kroimy ją w duże kawałki. Blanszujemy 5 minut w gotującej się osolonej wodzie, wyjmujemy i odsączamy na sicie. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, a chorizo – w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z chorizo. Doprawiamy wędzoną papryką. Dodajemy kapustę i podsmażamy wszystko przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kapustę serwujemy posypaną prażonymi orzeszkami pinii, z pieczywem lub jako dodatek do mięsa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: