Kapusta z dorszem, chorizo i ziemniakami - KUKBUK
dorsz ziemniaki kapusta kukbuk

Kapusta z dorszem, chorizo i ziemniakami

4 porcje

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, pocięte w księżyce kawałki ziemniaków i cienkie plastry chorizo. Obsmażamy przez 5 minut, przewracając ziemniaki drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojoną w grube kawałki kapustę, lekko solimy i dusimy przez 5 minut. Dokładamy pomidory z zalewą, dżem, kumin i wędzoną paprykę. Zakrywamy szczelnie i dusimy przez 30 minut – po 10 minutach duszenia dorzucamy kawałki ryby. Posypujemy pieprzem i doprawiamy według uznania. Lekko studzimy. Kromki ciabatty nacieramy przekrojonym czosnkiem, grillujemy i układamy na głębokim talerzu. Na to nakładamy kapustę z rybą, chorizo i ziemniakami. Wierzch obsypujemy świeżo posiekanym koprem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: