Kanelbullar - KUKBUK
Kanelbullar kukbuk

Kanelbullar

20 sztuk

Szwedzkie zawijasy cynamonowe w sam raz na fikę - porę podwieczorku.

20 sztuk

Rozkruszone drożdże mieszamy z mlekiem i 1 łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiewamy połowę mąki, dodajemy jajko i wyrośnięte drożdże. Mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki, miękkie masło, sól i resztę cukru. Ciasto wyrabiamy co najmniej 5 minut, aż będzie odchodzić od ręki, zrobi się gładkie i lśniące (jeśli ciągle będzie się lepić do dłoni, należy dodać nieco mąki). Wyrobione ciasto układamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Po wyrośnięciu z ciasta formujemy wałek, który następnie rozwałkowujemy w prostokąt. Powierzchnię smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, po czym zawijamy w podłużną roladę. Następnie kroimy ciasto w plastry (wyjdzie ich około 10) i każdy z nich układamy na spłaszczonej papilotce, którą z kolei układamy na blasze do pieczenia. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie smarujemy każdą bułeczkę jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy perłowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 5-8 minut, uważając, by nie przypalić bułeczek. Najlepiej smakują na ciepło.

ZAWIJASY KARDAMONOWE: cynamon zastępujemy kardamonem.

ZAWIJASY PIERNIKOWE: cynamon zastępujemy przyprawą korzenną do pierników.

ZAWIJASY MIGDAŁOWO-MIODOWE: Maślano-cukrowe nadzienie zastępujemy kremem miodowo-migdałowym (przepis znajdziecie w 6. numerze KUKBUK-a na str. 33).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: