Kanapki lodowe z makaroników - KUKBUK
kanapka_lodowa.jpg

Kanapki lodowe z makaroników

6 porcji

Pastelowe ciasteczka z letnim, lodowym wypełnieniem

Mąkę i cukier puder łączymy w misce. Połowę białka mieszamy z barwnikiem i dodajemy do mąki z cukrem. Ucieramy na gładką masę. Do rondla wsypujemy cukier kryształ. Zalewamy wodą, zagotowujemy i używając termometru, doprowadzamy do temperatury 118 stopni. Drugą część białek ubijamy na gęstą pianę. Cały czas mieszając, na wysokich obrotach, zaparzamy syropem cukrowym ubite białka. Ubijamy je do momentu, aż masa osiągnie temperaturę około 50 stopni.

Łączymy masę migdałową z bezą za pomocą silikonowej szpatułki. Mieszamy, aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany. Przekładamy do rękawa cukierniczego z płaską końcówką i wyciskamy krążki na papier do pieczenia lub silikonową matę. Pozostawiamy je na 40 minut w temperaturze pokojowej, aby wyschły. Piekarnik włączamy z termoobiegiem i nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy makaroniki – po jednej blaszcze – przez kwadrans. Studzimy.

Lody (np. z przepisu tutaj) wykładamy do płaskiego prostokątnego naczynia na grubość ok. 4-5 cm. Schładzamy w zamrażarce przez godzinę. Z lodów wycinamy ringiem lub okragłą foremką walce i nakrywamy je z obu stron daszkami makaroników. Ciasteczka układamy w naczyniu jedno obok drugiego. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 24 godziny. Makaroniki lodowe nadają się do jedzenia przez miesiąc od przygotowania. Same ciasteczka zachowają świeżość do pięciu dni, jeśli przechowamy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis: Znowu jej się upiekło
Zdjęcia: dinnershow studio

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: