Kanapki lodowe z bezików - KUKBUK
beziki kanapki lodowe kukbuk

Kanapki lodowe z bezików

4 porcje

To tak zwana "kanapka na chandrę".

Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy. Kiedy się spienią, wciąż ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier i doprawiamy solą. Ubijamy jeszcze przez kilka minut, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia z wyrysowanymi ośmioma okręgami o średnicy ośmiu centymetrów – w nich rozkładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę przez 1,5-2 godziny.

Banany obieramy, kroimy na plasterki i smażymy z brązowym cukrem na suchej patelni. Kiedy lekko się skarmelizują i puszczą sok, dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy masę i przekładamy do miski, by wystygła. Zimną smarujemy delikatnie połowę wystudzonych bez, na każdej umieszczamy kulkę lodów i przykrywamy drugą bezą. Podajemy natychmiast.\

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka http://gotujebolubi.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: