Kanapka ze stekiem i sosem czekoladowym - KUKBUK
kanapka stek kukbuk

Kanapka ze stekiem i sosem czekoladowym

2 porcje

Kanapka jeszcze nigdy nie była tak... Rozpustna? Wykwintna? W każdym razie przepyszna, więc róbcie ją prędko!

Stek obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni na łyżce oliwy przez 4 minuty z każdej strony (jeżeli lubimy steka półkrwistego, dobrze wysmażony wymaga 6 minut). Owijamy stek folią aluminiową i odkładamy. Po 10 minutach delikatnie odwijamy i wszystkie soki, które wyciekły z mięsa, przelewamy na patelnię. Dodajemy do nich łyżkę masła i delikatnie podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy posiekaną czekoladę i kumin. Mieszamy energicznie, aż czekolada się rozpuści, a sos uzyska aksamitną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Stek kroimy na cienkie kawałki. Chleb smarujemy cienko majonezem, układamy na nim listki rukoli i mięso. Całość polewamy sosem czekoladowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: