Kanapka z pieczonym cuvette - KUKBUK
kanapka cuvette kukbuk

Kanapka z pieczonym cuvette

2 porcje

Sycący kawałek udźca wołowego odpowiedni również dla diabetyków.

 

Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcz
[g]
Węglowodany
[g]
Błonnik pokarmowy
[g]
WW WBT
CAŁA POTRAWA 1531 121 66 112 8,3
1 PORCJA 309 24 13,7 22,6 1,7 2 2,2

Mięso oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złotobrązowy kolor na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Obsmażone cuvette wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-15 minut w zależności od wielkości pieczonego kawałka mięsa. Optymalna temperatura wewnątrz pieczeni to 56°C.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby odpoczęło tzn. by wyrównała się temperatura na zewnątrz, jak i wewnątrz pieczeni. Pieczeń kroimy w jak najcieńsze plastry w poprzek włókien.

Pieczone cuvette idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem korzennym z dodatkiem sosu chrzanowego, pomidorem, szalotką i ogórkiem konserwowym.

 

Przepis i zdjęcia: Ilustracje prasowe Sokołów

 

© KUKBUK 2017