Kanapka mocy - KUKBUK
kanapka mocy

Kanapka mocy

5 porcji

Kanapka z szynką i serem odeszła do lamusa. Oto energetyczna alternatywa dla żądnych kulinarnych przygód!

Do niedużego garnka z wrzącą wodą wrzucamy groszek i od momentu, gdy woda ponownie zacznie wrzeć, gotujemy przez 3-5 minut. Po tym czasie groszek błyskawicznie odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą tak długo, aż całkowicie się schłodzi. Przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki pasty (oprócz soli i pieprzu) i miksujemy blenderem. Na koniec doprawiamy.

 

Nerkowce podprażamy na suchej patelni. Studzimy. Do blendera wkładamy kolendrę, pak choi, skórkę z cytryny, chili i sól. Dorzucamy przestudzone nerkowce i miksujemy na grudkowatą pastę. Gdy masa jest równomiernie rozdrobniona, wlewamy olej i krótko blendujemy na niskich obrotach.

 

Każdą połówkę kanapki smarujemy inną pastą. Między kromki wkładamy plastry dojrzałego awokado, cienkie paski marchewki oraz kiełki i listki sałaty. Mocno ściskamy i zawijamy w papier.

 

Przepis i zdjęcie: Marta Dymek / Jadlonomia.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: