Kanapka z grzybami portobello - KUKBUK
burger grzyby portobello kukbuk

Kanapka z grzybami portobello

2 porcje

Mięsiste grzyby portobello z kremowym awokado w chrupiącej bułce. Pyszne i zdrowe!

Awokado obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy obrany czosnek, kolendrę, oliwę, sok z limonki, ocet, płatki chili, sól oraz pieprz i miksujemy na pastę.

Grzyby oczyszczamy, posypujemy solą oraz pieprzem i na patelni z odrobiną oliwy smażymy na średnim ogniu przez 15 minut. Pokrojone w krążki cebulę oraz paprykę podduszamy oddzielnie pod przykrywką, aż zmiękną. Szpinak, również oddzielnie, dusimy przez minutę.

Bułki przekrawamy na pół i zrumieniamy w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Dolną część smarujemy pastą z awokado i układamy na nich kolejno grzyb portobello, paprykę, cebulę i szpinak. Przykrywamy górną połową bułki.

 

Przepis i zdjęcia: Marta Greber  http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: