Kanapka z grillowaną makrelą - KUKBUK

Kanapka z grillowaną makrelą

2 porcje

Odrobina koloru w pochmurny dzień - zielona kanapka z makrelą.

Fenkuł obieramy z zewnętrznych części i kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą mandoliny). Tak przygotowanego fenkuła zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie odsączamy warzywo z wody i mieszamy z cienko pokrojonymi ogórkami oraz drobno posiekanym koperkiem. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z fenkułem i ogórkiem. Rybę doprawiamy solą i grillujemy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia z dwóch stron – najlepiej zaczynając od strony ze skórą.

Na grzance rozkładamy sałaty, następnie po dwa filety z makreli oraz sałatkę z fenkułu i koperku.

Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku