Kalmary zapiekane w pomidorach z miso - KUKBUK
kalmary kukbuk

Kalmary zapiekane w pomidorach z miso

2 porcje

Kalmary z farszem z japońskim miso, litewskim dziugasem i włoską passatą.

Nóżki kalmarów i boczek drobno siekamy. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy nóżki i czosnek, smażymy przez minutę. Wystudzone kalmary z boczkiem mieszamy z bułką tartą i startym drobno Dziugasem.
Tuby kalmarów faszerujemy przygotowaną mieszanką. Passatę pomidorową mieszamy z miso. W naczyniu żaroodpornym układamy nafaszerowane tuby kalmarów i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy ze świeżą melisą i grubomielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Dare to cook

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: