Kalmary faszerowane po włosku - KUKBUK
kalmary faszerowane kukbuk

Kalmary faszerowane po włosku

4 porcje

Bułkę moczymy w mleku. Na oliwie krótko smażymy posiekaną cebulę i czosnek tak, aby nie zbrązowiały. Dodajemy do odsączonej bułki, razem z posiekanymi ziołami, suszonymi pomidorami i rodzynkami. Mieszamy. Dorzucamy pokrojoną drobno szynkę i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką i sokiem z limonki. Powstałym farszem nadziewamy kalmary i spinamy je wykałaczką. Obsmażamy krótko na patelni. Tak przygotowane kalmary dusimy 45 minut w sosie pomidorowym. A robimy go tak:

Na oliwie szklimy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i o dziwo octem balsamicznym. Pycha, choć nadal pamiętam jak Corrado Soprano mówi: Balsamico, balsamico! Do wszystkiego dodajecie to balsamico. Kiedyś nie było balsamico! Ale jeśli Wasz dziadek, brat ani wuj nie są z włoskiej mafii, możecie bez obaw dodać octu z Modeny. I tak właśnie ja-morski niejadek polecam kalmary na kolację. Zachwycony tym, że poszedłem walczyć ze swoimi strachami. Skutecznie. Warsztaty odbywają się w Krakowie raz w miesiącu, za każdym razem ich temat jest inny.

Informacji szukajcie na Face The Taste na Facebook’u.

 Bartka Kieżuna.

kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
kalmary faszerowane kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: