Kalafior zapiekany z gruszkami - KUKBUK
kalafior pieczony kukbuk

Kalafior zapiekany z gruszkami

1 porcja

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Obieramy kalafior z listków i odcinamy kawałek głąba tak, by zachować kształt warzywa. W misce ukręcamy jogurt z drobno posiekanym czosnkiem, papryką, miodem, jajkiem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach i połowę wrzucamy do ukręconej masy. Dno okrągłego naczynia do zapiekania smarujemy obficie masłem. Kalafior zanurzamy głową w dół w jogurtowej masie, obklejamy nią warzywo. Umieszczamy na środku naczynia. Obrane gruszki kroimy na ósemki i rozkładamy dookoła kalafiora. Na jego czubek wylewamy zawartość miski, obsypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika na 60-75 minut. Na rumiano. Serwujemy gorący, od razu, w towarzystwie na przykład sosu z miodu i musztardy Dijon. Kalafior ma zadziwiający smak i zapach, jest cudownie chrupki. Gruszki po rozgotowaniu tworzą przyjemny kontrapunkt dla sera. Jogurt lekko się warzy, ale swoją kwaśnością ożywia dodatki. Pioruńsko to dobre, byle ser był z duszą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: