Kakaowe pączki z malinami - KUKBUK
kakaowe paczki maliny kukbuk

Kakaowe pączki z malinami

15 sztuk

Do robienia pączków namawiamy nie tylko w Tłusty Czwartek. Te zamiast dżemu mają w środku słodką malinę.

Cukier i rum podgrzewamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszając, gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy nieco ogień i podgrzewamy, aż mieszanina nabierze bursztynowego koloru. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę oraz sól i dokładnie mieszamy. Jeżeli karmel będzie zbyt rzadki, możemy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, po czym mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Olej rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Łyżką nabieramy ciasto i umieszczamy w nim zmrożoną malinę (można też świeżą) lub pół plasterka banana. Za pomocą drugiej łyżki formujemy pączek, tak aby owoc był otoczony ciastem. Ostrożnie zsuwamy pączek do gorącego oleju. Smażymy około 1,5 – 2 minut, obracając pączki na drugą stronę w połowie smażenia. Smażymy maksymalnie 4 – 5 pączków jednocześnie. Jeżeli używamy mrożonych owoców czas smażenia  będzie dłuższy – około 4 minuty. Najlepiej zacząć od usmażenia jednego pączka i sprawdzić, czy nie jest surowy w środku. Gotowe odkładamy na papierowe ręczniki do odsączenia. Podajemy z solonym karmelem z rumem.

 

Przepis i zdjęcia: www.muffinezja.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: