Kakaowe nietoperze - KUKBUK
kakaowe_nietoperze kukbuk

Kakaowe nietoperze

2 blaszki

Nietoperze podobno lubią wplątywać się we włosy. Te kakaowe celują podobno w łakome palce i same wpadają do ust!

Wszystkie suche składniki łączymy w misce, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, a następnie łączymy przy pomocy noża. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i cienko wałkujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka i skrzydełka. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, a następnie studzimy na kratce.

W misce lekko roztrzepujemy białko, a następnie dodajmy cukier puder, cały czas ucierając, do momentu aż masa będzie gładka i gęsta. Tak przygotowanym lukrem smarujemy okrągłe ciastka, skrzydełka smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy startą.

Przy pomocy wykałaczki nabieramy trochę gorzkiej czekolady i na papierze do pieczenia robimy duże kropki, które posłużą za oczy. Gdy wystygną, nakładamy je na niezastygnięty lukier, doklejamy też skrzydełka.

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

© KUKBUK 2017