Kaczka z jeżynami - KUKBUK
kaczka jezyny kukbuk

Kaczka z jeżynami

2 porcje

Wspomnienie lata: aromatyczna kaczka o chrupiącej skórce pieczona z kwaśnymi jeżynami i antonówkami.

Kacze nóżki nacieramy solą i pieprzem, kładziemy skórą do dołu i podgrzewamy na dużej suchej patelni (najlepiej żeliwnej z pokrywką, którą można będzie włożyć do piekarnika). Kiedy skóra mocno się zarumieni, dodajemy liście laurowe i listki rozmarynu, przekładamy udka na drugą stronę i smażymy, aż mięso stanie się brązowe. Dodajemy przekrojone na pół obrane ziemniaki oraz pozbawione gniazd nasiennych jabłka i delikatnie mieszamy, by pokryły się tłuszczem z pieczenia. Przykrywamy patelnię i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na mniej więcej 2 godziny. Od czasu do czasu podlewamy mięso wytapiającymi się sokami, mieszamy też dodatki, żeby równomiernie się zapiekły. Około 10 minut przed końcem pieczenia skrapiamy jeżyny sokiem z cytryny (jeśli są bardzo kwaśne, dodajemy trochę cukru), po czym rozkładamy tu i ówdzie na patelni, nie mieszając z resztą składników. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

 

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Irina Grishina

 

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Irina Grishina

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: