Kaczka w liściach figowych - KUKBUK
kaczka figi kukbuk

Kaczka w liściach figowych

4 porcje

Odpowiednio przygotowana kaczka to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięs. Sięgnij po przepis Club des Chefs.

Odkryj więcej przepisów stworzonych przez szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelina a także Wojciecha Modesta Amaro, zainspirowanych linią sprzętów Samsung Chef Collection. 

Przyprawy (pieprz, kolendrę, jałowiec, anyż i kardamon) miksujemy na bardzo drobny proszek. Piersi kaczki posypujemy solą i mieszanką przypraw.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

 

Na patelni (z metalową rączką, żebyśmy mogli włożyć ją później do piekarnika) rozgrzewamy odrobinę oleju z orzeszków ziemnych, dodajemy piersi kaczki (układamy je skórą do dołu) i smażymy na dużym ogniu przez 4 minuty. Przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy przez 2 minuty.

 

Wyłączamy kuchenkę, zdejmujemy piersi z patelni, a na dnie rozkładamy równomiernie 3 liście figowe, połowę plastrów cytryny oraz połowę fig. Na wierzchu układamy z powrotem piersi kaczki, resztę plastrów cytryny i pozostałe figi. Na końcu przykrywamy całość liśćmi figowymi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy od razu, na patelni.

 

Przepis Erica Frechona

Zdjęcia: Samsung

 

Wskazówka szefa kuchni:

 

Mięso kaczki powinno podawać się lekko różowe w środku: jeżeli będziemy je smażyć lub piec zbyt długo, stanie się gumowe.
Przepis Erica Frechona

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: