Kaczka ala gęś - KUKBUK
kaczka a la ges kukbuk

Kaczka ala gęś

4-5 porcji

Kasztany nacinamy na grzbiecie i gotujemy 10-15 minut. Obieramy jeszcze gorące (gdy wystygną fatalnie się obierają, gdy są gorące troszkę lepiej, co wcale nie znaczy, że dobrze). Kasztany wrzucamy na patelnię do przesmażonej na maśle cebuli i natki pietruszki. Solimy. Po chwili dokładamy obrane i pocięte na ćwiartki jabłka. Ostawiamy, żeby przestygło i w tym czasie nacieramy kaczkę dużą ilością soli, majeranku i pieprzu. Potem wkładamy do niej kasztany z jabłkami i albo zaszywamy, albo spinamy szpikulcem do szaszłyków. W brytfannie układamy marchew pociętą na kawałki, kładziemy na niej ptaka. Posypujemy solą, pieprzem i resztką pietruszki. Pieczemy w 180 stopniach około 2,5 godziny. Kaczka musi nabrać koloru złota. W tym czasie czytamy Magrisa albo kryminał, popijamy alzackim winem. Potem dzwonimy po znajomych. Razem zjadamy kolację. A po niej możemy pograć w karty. I znów napić się wina. Po takich wieczorach stwierdzam z nadzieją, że może uda mi się przeżyć kolejną zimę w Polsce.

© KUKBUK 2017