Jogurtowe lody z rabarbarem i kajmakiem - KUKBUK
lody jogurtowe kukbuk

Jogurtowe lody z rabarbarem i kajmakiem

4 porcje

Sezon na lody trwa dla nas cały rok, ale rabarbar jest tylko wiosną. Pora go zmrozić!

Rabarbar kroimy w małą kostkę, wrzucamy do rondla i dodajemy szklankę cukru. Podgrzewamy przez 4 minuty, następnie wyławiamy rabarbar łyżką cedzakową. Pozostały sok gotujemy przez 10 minut na gęsty syrop, mieszamy z rabarbarem i odstawiamy do ostygnięcia.

Mieszamy jogurt z drugą szklanką cukru i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przelewamy do maszyny do lodów i kręcimy przez 30 minut. Dodajemy rabarbar i kręcimy jeszcze przez minutę.
Do pojemnika na lody nakładamy warstwę lodów, polecamy cienką warstwą kajmaku. Powtarzamy warstwy, aż do wykorzystania składników, wierzchnią warstwę powinny stanowić lody. Zamykamy pojemnik i wkładamy na 2 godziny do zamrażarki. Smacznego!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: