Jeżyny i jabłka pod kruszonką kokosowo-orzechową - KUKBUK
jablka kruszonka kukbuk

Jeżyny i jabłka pod kruszonką kokosowo-orzechową

6 porcji

Lato na talerzu: soczyste owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką, z dodatkiem kulki lodów. Słodka rozkosz z tropikalną nutką kokosa

Masło kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę oraz sól i rozcieramy palcami, aż masa zacznie przypominać okruchy. Orzechy kruszymy i mieszamy z masą. Wsypujemy płatki owsiane, płatki kokosowe oraz cukier i ponownie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, po czym na chwilę zanurzamy w zimnej wodzie z sokiem z cytryny. Przekładamy owoce na rozpuszczoną na patelni łyżkę masła, dodajemy cukier i przesmażamy. Kiedy zaczną trochę mięknąć z brzegów, ale w środku nadal będą twarde, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy. Przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Podajemy z lodami lub śmietaną.

 

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Irina Grishina

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: