Jesienny talerz obfitości - KUKBUK
talerz_obfitosci kukbuk

Jesienny talerz obfitości

4 porcje

Jarmużowe czipsy, komosa ryżowa, dyniowy humus, słodka pieczona pietruszka i pomidory - to prawdziwa jesienna impreza na talerzu.

Quinoa:

Dokładnie płuczemy komosę na sitku pod zimną wodą, żeby pozbyć się gorzkich saponin. W garnku doprowadzamy 2 szklanki bulionu/wody do wrzenia. Solimy. Wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem w zależności od tego jaki kolor komosy mamy:
– białą – około 15 minut
– czarną – około 30 minut (możliwe, że będzie potrzebna dolewka wody)
– czerwoną – między 15-30 minut.
Znakiem rozpoznawczym ugotowanej komosy są pojawiające się na zewnątrz zarodki (białe sprężynki).
Odcedzamy z nadmiaru wody.

Dynia:

Dynię pieczemy w dużym kawałku w 200 stopniach, aż będzie miękka (czasem nawet do godziny). Żeby oszczędzić energię polecam w tym samym czasie piec pietruszki, które będą potrzebować około 40 minut.
Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy cebulkę, podsmażając ją na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek. Z upieczonej dyni wyjmujemy pestki, wydłubujemy miąższ. Miąższ odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy tahinę, ciecierzycę i blendujemy na gładką pastę. Dodajemy cebulkę i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i olejem sezamowym. Warto puree z dyni podawać na ciepło.

Pietruszka:

Obieramy korzenie i kroimy na duże kawałki. Mieszamy z olejem, posypujemy solą, pieprzem i sporą ilością kuminu. Pieczemy około 40-45 minut (razem z dynią).

Czipsy z jarmużu:

Myjemy jarmuż i osuszamy go. Rwiemy na kawałki wielkości czipsów, pamiętając o usunięciu grubych łodyg. W misce polewamy czipsy olejem i obficie posypujemy imbirem i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 6-9 minut, aż czipsy będą chrupkie ale nie spalone.

Pomidorki kroimy na pół. Szczypior siekamy.
Podajemy wszystkie składniki na sporym talerzu lub w misce. Proporcje zależą od gustu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: