Na jesienne chłody: Nalewka żurawinowa - KUKBUK
Nalewka zurawinowa kukbuk

Na jesienne chłody: Nalewka żurawinowa

Rosolio di mirtillo rosso

Świeżą żurawinę mrozimy przez 2-3 doby (mrożenie doskonale działa na cukier zawarty w owocach; mrozi się też borówkę brusznicę i jarzębinę, ale można również użyć owoców mrożonych – należy je rozmrozić, by przejść do kolejnego etapu).

 

Zmrożoną żurawinę rozdrabniamy blenderem, ale nie za mocno. Do słoja wsypujemy owoce, dodajemy liście kaffiru, zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Odstawiamy na trzy tygodnie. Po tym czasie filtrujemy przez gazę. Cukier rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy i dodajemy do nalewu. Odstawiamy na dwa tygodnie.

 

Nalewkę można zrobić bez kaffiru, a dołożyć na przykład laskę cynamonu lub wanilii. Włosi dodają skórkę cytrynową i pomarańczową. I tę recepturę wypróbuję w tym roku.

© KUKBUK 2017