Jesienne burgery wegetariańskie z batata i ciecierzycy - KUKBUK
BURGER BATAT CIECIERZYCA KUKBUK

Jesienne burgery wegetariańskie z batata i ciecierzycy

4 porcje

Burgery na pożegnanie lata - słodkie dzięki marchewce, pachnące kuminem i chrupiące.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Batata oraz marchewki owijamy folią aluminiową (batata osobno), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut (lub do momentu, gdy warzywa będą już miękkie).

Po upieczeniu warzywa studzimy. Babata kroimy na pół, wybieramy miąższ i przekładamy do miski. Dokładamy upieczoną marchewkę i odsączoną cieciorkę. Blendujemy wszystko na puree. Dodajemy wszystkie przyprawy, świeżą kolendrę, tahinę, papryczkę, uprażony sezam oraz drobno posiekaną cebulkę. Wyrabiamy wszystko dokładnie (najlepiej dłonią), następnie formujemy kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie przekładamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze około 6-8 minut z drugiej strony, pilnując aby kotlety się nie przypaliły. Około 3 minuty przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika rozkrojone bułki, aby mogły nabrać chrupkości.

 

Na spodzie bułki układamy sałatę, duży plaster pomidora, cebulkę, pokrojone w poprzek ogórki konserwowe oraz gorący upieczony kotlet, dodajemy duży kleks ketchupu oraz majonezu. Przykrywamy górą bułki.

 

Burgery najlepiej popić Somersby. Jest to napój piwny łączący piwo z sokiem z jabłek. Wariant ten został stworzony na bazie  kompozycji różnych gatunków kwaśno-słodkich dojrzałych, soczystych  jabłek, w tym  najbardziej popularnego gatunku jabłek na świecie czyli Golden Delicious. Wariant Somersby Apple Blend 2016 powstał aby ukoronować początek jesień, z jej kolorami, obfitymi plonami i delikatnymi porannymi i wieczornymi mgiełkami.  Doskonale smakuje pite w towarzystwie przyjaciół, którzy pełni wrażeń wrócili już ze swoich wakacyjnych wypraw. Pasuje do jesiennych dań na bazie mięsa i warzyw – np. quiche, tarty, etc.

Przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: