Jeden wielki pasztecik drożdżowy z kapustą i grzybami - KUKBUK
pasztet drozdzowy kapusta grzyby kukbuk

Jeden wielki pasztecik drożdżowy z kapustą i grzybami

1 pasztecik

Do lekko ogrzanej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, sól, jajka, pokrojone w mniejsze kawałki masło i pokruszone drożdże. Wyrabiając ciasto dodajemy śmietanę. Odstawiamy je przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około 10 minut. Podsypane mąką ciasto wałkujemy nieco grubiej niż na pierogi. Układamy solidny i gruby pas nadzienia na środku. Boki pozostawimy puste. Składamy do środka z wszystkich stron i przekładamy zdecydowanym ruchem zawijasem do dołu do przygotowanej formy do pieczenia. Ciasto smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 45 minut. Podajemy wyrośnięte i rumiane z barszczem lub grzybową na zasadzie kompromisu dla dwóch frakcji – barszczowej i grzybowej (oczywiście, że wyłącznie barszcz!).

PS Farszu powinno być dużo, by obficie wypełnił ciasto. Zresztą, sporo go zjemy w trakcie.

 

Grzyby płuczemy bardzo dokładnie! Najpierw moczymy je w zimnej, przegotowanej wodzie przez około godzinę, a potem gotujemy w tej samej wodzie dopóki nie zmiękną przez około 10 minut. Wyławiamy grzyby, a następnie drobno je siekamy. Kapustę odciskamy i drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z grzybami, liśćmi laurowymi i dolewamy odstawiony płyn z grzybów (ostrożnie, piach z płukania powinien zostać na dnie). Dusimy do miękkości, nie zapominamy o mieszaniu. Podczas duszenia kapusty możemy dodać jedną startą marchewkę. Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na złoty kolor w głębokim oleju (będzie chrupiąca, słodka i charakterna!). Dorzucamy do prawie gotowej kapusty. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liście laurowe. Rozgrzewamy na patelni olej lniany i podgrzewamy partiami farsz do momentu, aż będzie lekko przywierał. Po wystudzeniu zawijamy go w paszteciki – mniejsze lub większe. Ja robię wielki zawijas. Potem się będę martwić o rozpadanie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: