Japoński koktajl - KUKBUK
japonski koktajl kukbuk

Japoński koktajl

1 porcja

Jest zima. Bardzo byśmy chcieli rekomendować koktajlowej publice gorące grogi, aromatyczne Hot Toddy czy rozpalające poncze – sezonowe specjały. Aura jednak skutecznie krzyżuje plany, pozwalając elastycznie podchodzić do selekcji „towarzyszy wieczoru”. Paleta jest doprawdy imponująca, więc zakręćmy kołem i spójrzmy, na co padło...

Pomieszajmy! Bazą jest koniak. Nadaje on drinkowi owocowy charakter, winny podtekst. Czynnikiem słodzącym jest orgeat, migdałowy syrop z silnie przebijającą się nutą kwiatu pomarańczy. Ostatni składnik to mocno skondensowana, wysokoprocentowa korzenno-ziołowa Angostura bitters. Kultowa przyprawa wprowadza zamieszanie, rozwija słodycz, balansując ją w wyjątkowy sposób. Trzykrotnie przechylamy filigranową buteleczkę Angostury w stronę naczynia, w którym mieszamy przysmak. Za pomocą łyżeczki mieszamy składniki, by stworzyć przestrzeń dla finalnego smaku. Przelewamy do zmrożonego szkła typu martini.

Za dekorację w tym wypadku najlepiej posłuży skrojona skórka cytryny. Orzeźwiamy Japanese Cocktail, okraszając go olejkami zawartymi w cytrusie. Delikatnie nacierając rant szkła, jedynie spotęgujemy doznania.

Chwalę jego smak, wiśniowy charakter, migdałowo-korzenny finisz. Sztuka najwyższych lotów…

Serwuję go namiętnie i cieszy mnie każdy uśmiech przed barem świadczący o aprobacie dla tej sztuki.

Dziś – samolubnie, ale w dobrej wierze. Zachcianka będąca i tak pestką wobec fantazji tegorocznej zimy.

Zdrowie z Japanese Cocktail!

Więcej przepisów .

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: