Szybki przepis na pankejki - KUKBUK
pankejki kukbuk tomek na tropie

Szybki przepis na pankejki

4 porcje

Jak sprawić, by były wyrośnięte i puszyste? Prosty przepis na amerykańską śniadaniową klasykę.

Przesiewamy i mieszamy wszystkie suche składniki. Roztapiamy masło. Mieszamy mleko z jajkami. Łączymy suche składniki z mieszanką mleczno-jajeczną i krótko mieszamy, dodajemy roztopione, przestudzone masło i jeszcze raz krótko mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste, dolewamy mleka. Smażymy na patelni teflonowej (lub innej, do której nic nie przywiera), bez tłuszczu, na średnim ogniu. Kiedy jedna strona będzie miała ładny kolor, a na powierzchni drugiej pojawią się bąbelki, przewracamy naleśnik. Nie smażymy zbyt długo, żeby nie przesuszyć ciasta. Polewamy syropem klonowym.

© KUKBUK 2017