Jajko mollet z musem łososiowym, awokado i porem - KUKBUK

Jajko mollet z musem łososiowym, awokado i porem

Wyjątkowe śniadanie w sam raz do szampana.

Do niedużego wysokiego naczynia wrzucamy ser, musztardę, curry, łososia i wlewamy sok pomarańczowy. Blenderem ukręcamy na gładki, gęsty mus. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Odcinamy białą cześć pora, kroimy na dwie części długie na 5 cm, każdą z nich na pół po długości, a potem w cienkie zapałki. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz w niewielkim rondelku, na wrzący wrzucamy pora i pozostawiamy do zezłocenia. Bardzo delikatnie mieszamy, ponieważ boki szybciej niż środek złapią kolor. Zawartość patelni przelewamy na metalowe sitko, potem odsączamy na papierze i jeszcze na gorące ścieramy najdrobniejszy pyłek z parmezanu.

Gotujemy jajka na miękko, w osolonym wrzątku i starając się nie przekroczyć 4-5 minut. Koniecznie przekładamy w zimną wodę i z dużą ostrożnością obieramy ze skorupki. Wykładamy mus, na nim grzanki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, cukier i odrobinę solimy. Dorzucamy po chwili pokrojone w drobną kostkę awokado. Przez chwilę tylko trzymamy na patelni i ciepłe wykładamy na grzanki. Dodajemy jajko i górę wykańczamy porcją pora. Słusznie jest zakręcić wierzch pieprzem. Jajko nie musi być szczególnie gorące. Nie popijamy gorącym, słodkim kakao tylko pozwalamy sobie na więcej…

© KUKBUK 2017