Jajka zapiekane z warzywami - KUKBUK
jajka zapiekane kukbuk

Jajka zapiekane z warzywami

4 porcje

Pokrojoną cukinię i pomidory w całości wrzucamy na zimną patelnię z odrobiną oliwy. Zimna patelnia gwarantuje uwolnienie się wszystkich smaków (uwalniają się w temperaturze 70-80 stopni). Gdy cukinia zaczyna się szklić dorzucamy kilka listków bazylii. Mieszamy. Do całości wbijamy jaja. Gdy tylko zauważymy, że białko zaczyna się ścinać posypujemy danie parmezanem (omijamy żółtka!). Następnie przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut.

Po wyjęciu (dopiero!) doprawiamy solą i pieprzem. Sól dodana wcześniej łamie proteiny i powoduje że danie robi się wodniste.

 

 

Przepis: Marco Ghia
Zdjęcie: Karolina Mikiewicz
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: