Jajka zapiekane w bułkach - KUKBUK
jajko zapiekane w bulce kukbuk

Jajka zapiekane w bułkach

2 porcje

Bułka i spółka, czyli jajko, camembert i konfitura z czerwonej cebuli zapiekane w bułce

Najpierw przygotowujemy konfiturę: w rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy cukier i ocet, mieszamy dokładnie i podgrzewamy, aż ocet się zredukuje i masa zgęstnieje. Solimy według uznania, odstawiamy.

Odcinamy wierzch bułek, wydrążamy nadzienie, nie uszkadzając ścianek i spodu. Na spodzie każdej bułki kładziemy po ½ łyżki karmelizowanej cebuli, a boki wyściełamy serem. Wbijamy po jajku, doprawiamy. Bułeczki pieczemy w 180°C przez 15-20 minut, do ścięcia białka jajka (po kwadransie najlepiej sprawdzić, czy jajko jest gotowe). Po wyjęciu z piekarnika na wierzch nakładamy pozostałą konfiturę cebulową, ozdabiamy bazylią, podajemy.

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk

jajko zapiekane w bulce kukbuk
© KUKBUK 2017