Jajka w koszulce ze szpinakiem - KUKBUK
jajko ze szpinakiem kukbuk

Jajka w koszulce ze szpinakiem

1 porcja

Usmażone na złoto pieczarki, szpinak i pomidory, a na nich jajko z rozlewającym się żółtkiem - proste i pyszne!

Pieczarki czyścimy, kroimy w cząstki lub plasterki. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Myjemy i odsączamy szpinak. Rozgrzewamy na patelni masło – smażymy na złoto pieczarki, po czym dorzucamy szpinak i pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą i zdejmujemy patelnię z ognia. Nastawiamy niewielki garnek z 1 l wody. Gdy zacznie się gotować, wlewamy ok. 3-4 łyżki octu winnego. Jajko wybijamy ostrożnie na talerzyk. Robimy w gotującej się wodzie wir przy pomocy trzepaczki i w sam środek zsuwamy z talerza jajko. Gotujemy przez 3 minuty – żółtko ma pozostać płynne, a białko delikatnie ścięte. Po wyciągnięciu łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
Na talerzu układamy szpinak z grzybami i pomidorami. Na wierzchu kładziemy jajko w koszulce i posypujemy solą (najlepsze w tym przypadku będą płatki soli Maldon).

 

Pozostałe przepisy Akademii Whirpool:

Zupa rybna z grzybami

Crostini z wiejskiego chleba ze smażonymi leśnymi grzybami

Zupa miso z warzywami

Sałatka nicejska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: