Jajka geniusza z rydzami - KUKBUK
Jajka z rydzami kukbuk

Jajka geniusza z rydzami

1 porcja

Jajka geniusza z rydzami

Cebulę kroimy na ćwiartki i rozkładamy na pojedyncze warstwy. W garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i szczyptę cukru. Po chwili wrzucamy rydze i rumienimy je z dwóch stron. Po podsmażeniu podlewamy je śmietaną, dokładamy drobno posiekany czosnek, musztardę i szczypior. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W małym, wysokim garnuszku zagrzewamy olej, jajko rozbijamy delikatnie do miseczki i wpuszczamy ostrożnie do gorącego oleju. Uwaga, ten nie może wrzeć, ma być mocno gorący i najlepiej zdjęty po zagrzaniu z ognia. Delikatnie ześlizgujemy jajko, podwijając mu boki. Smażymy z jednej, a potem z drugiej strony przez minutę. Odławiamy, układamy na grzance, zalewamy grzybami i jemy. Dla bezpieczeństwa można jajo zrobić w ten sam sposób w osolonej i zakwaszonej octem wodzie lub klasycznie przygotować sadzone na maśle. To z oleju przy małej wprawie potrafi strzelić.

© KUKBUK 2017