Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną - KUKBUK
Jajka faszerowane bekon kukbuk

Jajka faszerowane z bekonem i żurawiną

3 porcje

Nadzienie z pieczarek to nuda - spróbujcie jajek z chrupiącym bekonem i żurawiną. Odmienią wasze śniadania!

Plastry bekonu smażymy na patelni do naleśników na chrupiące chipsy. Podczas smażenia plastry często przewracamy z jednej strony na drugą, pilnując, aby bekon się nie przypalił. Przekładamy chipsy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy pod zimną wodą, obieramy ze skorupek. Kroimy w poprzek na pół, pamiętając o tym, aby odciąć od dołu czubki jajek (jajka będą wówczas stabilnie stały). Bardzo delikatnie wyjmujemy żółtka i przecieramy je przez małe sitko. Do żółtek dodajemy majonez, jogurt, musztardę. Mieszamy wszystko dokładnie na gładki krem. Białka jajka myjemy i suszymy. Wypełniamy białka jajek kremem z żółtek, np. przy pomocy rękawa cukierniczego. Dekorujemy czerwonym pieprzem, pełną owoców żurawiną Łowicz oraz chrupiącym chipsem bekonu.

Przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: