Jajka cocotte z gorgonzolą i chipsami z prosciutto - KUKBUK
jajko cocotte kukbuk

Jajka cocotte z gorgonzolą i chipsami z prosciutto

4 porcje

Wytworne jajko z świetnym serem i chrupiącymi plastrami prosciutto.

Szynkę parmeńską kładziemy na foremce wyłożonej papierem, przykrywamy drugim arkuszem i przyciskamy czymś płaskim i wytrzymującym wysokie temperatury, np. tacą. Dzięki temu prosciutto upiecze się równomiernie. Pieczemy je 20 minut w 180 stopniach, aż będzie ciemnoczerwone i chrupiące. Na dno kokilek nakładamy po łyżce crème fraîche, następnie wbijamy po jednym jajku na porcję i dodajemy po łyżeczce gorgonzoli. Zapiekamy 7-10 minut, aż żółtka się zetną w stopniu, który nam odpowiada. Wyjmujemy z pieca, oprószamy z góry chipsami z prosciutto i skrapiamy oliwą truflową.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: